OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Rødt støtter streiken i EL og IT

– Rødt gir vår støtte til EL og It sine medlemmer i kraftverkene. Beredskapen i kraftverkene er en av landets viktigste funksjoner for samfunnet. Det er denne beredskapen som sørger for at det fort blir lys i stua igjen når strømmen går. Selvfølgelig må denne jobben gjøres av uthvilte og opplagte arbeidere, sier faglig leder i Rødt, Anders Evenstuen.

EL og IT Forbundet varslet mandag 26. september at de trapper opp den pågående streiken med ytterligere 286 ansatte i 14 nye selskaper fra fredag morgen. Konflikten dreier seg først og fremst om avspaseringsordningen til beredskapsvaktene i kraftsektoren. Evenstuen påpeker at det er regjeringas nye arbeidsmiljølov som har skapt problemer.

– De mørkeblås endringer i Arbeidsmiljøloven ligger til grunn for denne streiken. Før endringene var dét EL og It nå streiker for minstekravet i loven. Dette var endringer en samlet fagbevegelse var motstandere av. At EL og IT nå krever trygge hviletidsordninger inn i tariffavtalen er flott. NHO sine bedrifter har allerede gått med på å følge reglene for hviletid som lå i den gamle loven, og det er en viktig jobb EL og IT gjør med også å få det offentlige gjennom KS inn på samme spor.

– Dette er arbeid etter samme lest som den kampanjen Rødt tok initiativ til mot den utvidede adgangen til midlertidig ansettelse. Vi inviterte med oss Ap, SV, Sp og MDG på å stille forslag om å følge bestemmelsene i den ganle Arbeidsmiljøloven, og det er nå vedtatt av over 50 kommuner og en del fylker, forteller Evenstuen.

– De mørkeblås herjinger med arbeidsfolks kår viser nettopp det LO advarte mot før valget: En lov er aldri tryggere enn stortingssammensetningen. Stortingets vilje til å ofre arbeideres kår for kapitalens krav om mer profitt må være en lekse til fagbevegelsen: Gi deres støtte til partier som jobber for arbeideres sak, og legg så mange ordninger som mulig inn i tariffavtalene. De har nemlig fagbevegelsen selv makt over.

– Vi vil også advare om at hviletidene som dagens streik handler om ikke er eneste skjær i sjøen for beredskapen og elsikkerheten i Norge. Rødt har flere ganger advart mot de foreslåtte endringene i Kompetanseforskriften, og effekten det har at kravet om antall egne ansatte nettmontører i nettselskapene er foreslått fjernet, sier Evenstuen.